Un proiect original la care cercetătorii Universității ”Dunărea de Jos” Galați au lucrat aproape cinci ani a fost recent brevetat de forurile europene. Invenția specialiștilor de la Universitatea gălățeană se referă la o compoziție obținută din reciclarea materialelor din plastic care poate fi adăugată în asfalt, dându-i elasticitate.
”Am pornit pe partea aceasta, care este în trend și pentru care avem specialiști. Având experiența și competența combinate la nivelul Universității, cu un departament de la Facultatea de Inginerie și unul de la Facultatea de Științe și Mediu, avem primul brevet acceptat integral la nivel european. La nivelul Universității este primul și se referă la fixarea deșeurilor din materiale plastice în asfalturi. Asta presupune să scoți din mediu deșeurile din material plastic, care, fie se îngroapă și asta înseamnă poluare pe sute de ani, fie reciclare. Anumite tipuri de materiale plastice pot fi reciclate, începând de la banalul pet până la recipienți. Am găsit o metodă prin care o anumită granulație adăugată în asfalturi, împreună cu alți aditivi crește rezistența și elasticitatea asfaltului cu până la 30%. Asta înseamnă că vom avea un asfalt mai pregătit să suporte diferențele de temperatură între iarnă și vară”, a declarat în premieră la Reperul TV, prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu, rectorul Universității ”Dunărea de Jos” Galați.
Originalitatea acestui proiect a fost deja recunoscută la nivel european, iar în curând ar putea fi pus în practică de firmele care se ocupă cu asfaltarea.