Anunțuri

Medalie de Aur pentru o echipă de cercetători de la UDJG, la a 14-a ediție a Salonului „Euroinvent” 2022

Metoda de introducere a materialelor plastice în compoziția asfaltului, o soluție inovativă, care are drept scop rezolvarea problemei poluării cu materiale plastice, găsită de o echipă de cercetători de la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, a primit Medalia de Aur la a 14-a ediție a Salonului „Euroinvent” - European Exhibition of Creativity and Innovation, Iași, 2022. 
 
Problema tehnică rezolvată prin invenție constă în înlocuirea nisipului natural de cuarț cu gritul - deșeu rezultat din procesul de sablare a corpurilor de navă - și protejarea mediului prin introducerea unei cantități de microplastice, îmbunătățind proprietățile mixturi asfaltice clasice, prin reducerea riscului de apariție a fisurilor în asfalt, cauzate de variațiile de temperatură. 
 
„Asphalt mixtures improvement with waste grit and microplastics” (Îmbunătățirea mixturilor asfaltice cu grit deșeu și microplastice) este o soluție brevetată la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM) în 2021, realizată de o echipă de cercetători coordonată de prof. univ. dr. ing. Daniela Buruiană de la Departamentul de Ingineria Materialelor si a Mediului al Facultății de Inginerie și formată din: conf. dr. Gabriel Bogdan Carp, asist. dr. Viorica Ghisman, de la aceeași facultate și prof. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, de la Facultatea de Științe și Mediu, la care se adaugă managerul firmei de construcții SC Tancrad SRL Galați, Cristian Stăncic.
 
„Medalia de aur obținută ne onorează și ne bucură. Mulțumesc echipei pentru munca susținută, încercăm să oferim comunității soluții practice de rezolvare a problemelor. Metoda noastră este brevetată și la nivel european. Folosim o anumită granulație, împreună cu alți aditivi și astfel creștem rezistența și elasicitatea asfaltului cu până la 30%. Asta înseamnă că e posibil să avem, în viitor, un asfalt mai pregătit să suporte diferențele de temperatură între iarnă și vară”, a explicat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu. 
 
Alte avantaje ale tehnologiei: elimină definitiv deșeurile de plastic, care nu mai ajung la groapa de gunoi, dar nici nu mai sunt reciclate (reciclarea presupune, de asemenea, costuri și poluare) și reduce costul mixturilor asfaltice, prin utilizarea unor cantități mai mici de bitum.  
 
Soluția propusă de cercetătorii de la UDJG a fost depusă și la nivel european,  WIPO (World Intellectual Property  Organization) (PCT/ RO2021/000008).
 
Sursă: www.ugal.ro