Lucian Georgescu, rectorul Universităţii Dunărea de Jos spune că universitatea sa are circa 20.000 de studenţi, dintre care o treime sunt cei care trec prin diferite forme de perfecţionare.
”Noi avem câteva protocoale semnate cu Liberty şi cu alte companii de toate dimensiunile din zonă. În acelaşi timp, lucrăm cu un număr foarte mare de IMM-uri. La noi, la Galaţi, sunt circa 20.000 de studenţi, dintre care o treime nu sunt studenţii clasici, ci cei care trec prin diferite forme de perfecţionare, continuare studii, studiu pe parcursul vieţii şi aşa mai departe. De obicei, acest lucru se întâmplă la cererea unor companii sau instituţii, deci mergem pe satisfacerea unor nevoi de forţă de muncă”, a declarat Lucian Georgescu în cadrul conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.
Ce a mai declarat Lucian Georgescu în cadrul conferinţei:
- Există şi acest mecanism de adaptare la cererea din piaţă, care cerere din piaţă nu reflectă întotdeauna cerinţa reală a societăţii. Aici sunt trei factori importanţi: companiile, toate structurile care au nevoie de oameni, universităţile care vin şi ofertează pe măsura competenţelor pe care le au şi se adaptează nevoilor efective ale societăţii, precum şi structura guvernamentală care pune la dispoziţie mecanisme sau programe cofinanţate din fonduri europene care se referă la resursele umane. Aici avem o problemă, sunt mecanisme greoaie, super birocratizare şi marii actori renunţă să intre în astfel de programe. La POCU, birocraţia este extrem de stufoasă, implementarea proiectelor este foarte greoaie şi se pierd foarte mulţi bani.
- În viitorul foarte apropiat se pare că în PNRR se vor finanţa aceşti poli pentru învăţământul dual în care companiile împreună cu formatorii, inclusiv cu învăţământul universitar şi preuniversitar, vor lua parte în 10 proiecte finanţate la nivel naţional cu un cuantum de aproximativ 30 mil. euro.
- Nu a existat o preocupare constantă pentru un grup ţintă de 1 milion de oameni care sunt în afara unei pieţe a muncii reale, care nu au calificare, pentru care nu există un viitor imediat şi pe care sistemul îi dă deoparte.
- Există câteva proiecte interesante pe care Universitatea Dunărea de Jos le-a finanţat legate de sechestrarea dioxidului de carbon, care se vor vedea în viitor, vor fi parte din această strategie pe care Liberty a numit-o oţel verde şi care se regăseşte şi în priorităţile europene
Sursă: https://www.zf.ro/profesii/lucian-georgescu-rector-universitatea-dunarea-de-jos-la-noi-sunt-20481979