Ziua internaţională a femeilor cu activităţi în domeniul ştiinţei se marchează, anual, la 11 februarie, pentru a încuraja şi sprijini accesul şi participarea doamnelor și domnișoarelor la educaţia în ştiinţe, tehnologie, inginerie şi matematică, la activităţi de formare şi cercetare la toate nivelurile.
Sărbătoarea a fost aprobată prin Rezoluția Adunării Generale a O.N.U. din 2015 și are ca obiectiv stoparea oricăror forme de discriminare față de femeile pasionate de domeniile științei, care trebuie să beneficieze gratuit, echitabil și calitativ de o educație științifică de top, dar și creșterea numărului de femei în cercetare. Ultimele date, din 2018 (conform mediafax.ro) arată că din aproape 15 milioane de oameni de știință și ingineri din Uniunea Europeană, 59% sunt bărbați și 41% femei. Același procent se înregistrează și în România, membră U.E., în ceea ce privește ponderea persoanelor de sex feminin în cercetare.
„Salutăm toate femeile care au activități în domeniul științei, partenerele noastre de laborator, le felicităm pentru întreaga activitate depusă și le asigurăm de sprijin necondiționat în materializarea rezultatelor cercetărilor. Le dorim sănătate, perseverență și cât mai multe performanțe în domeniul cercetării, tehnologiei și inovării, performanțe care ne ajută să ne păstrăm locul în primele 10 universități de top în România”, a declarat prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, Rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați.
Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei a fost sărbătorită, pentru prima dată, în 2016 la sediul central al O.N.U. din New York.
Cea mai reprezentativă femeie de știință din lume rămâne Marie Curie, prima femeie laureată a Premiului Nobel din istorie și singura care a câștigat această distincție de două ori, pentru domenii diferite: fizică și chimie. În numele său se desfășoară, anual, Noaptea Cercetătorilor Europeni, activitate de diseminare a rezultatelor cercetării în rândul tinerilor la care U.D.J.G. este partener activ.